Historia Piekarni Baton Bydgoszcz

Firma BATON powstała w 1991 roku jako mały zakład zatrudniający siedem osób. Już wówczas wyróżniał nas nowoczesny park maszynowy. Na tej kanwie jak i wciąż wzrastających umiejętnościach piekarzy, przedsiębiorstwo "rosło w siłę" a tajniki sztuki piekarskiej pozostają do dziś naszą pasją.

W obliczu stale wzrastających potrzeb rynku na nasze produkty systematycznie rozwijamy się i poszerzamy obszar działalności tworząc nowe miejsca pracy oraz rynek zbytu. Siłą Firmy BATON jest oddany i dobrze wyszkolony zespół 140 pracowników, który ciągle doskonali swoje umiejętności. Obecnie działamy także w formule Zakładu Pracy Chronionej a Firma przekształciła się w spółkę komandytowo-akcyjną.

W trosce o dobro klienta oraz oferowanego produktu stale podnosimy standardy jakościowe. Zaowocowało to otrzymaniem licznych nagród i wyróżnień, a także uzyskaniem w 2003 roku - jako pierwsza piekarnia w Polsce - europejskiego certyfikatu bezpieczeństwa HACCP . Od ponad 20 lat dostarczamy ku zadowoleniu i oczekiwaniu klientów wyśmienite produkty, które oferujemy w naszej sieci sklepów "DOM CHLEBA BATON". Szczycimy się potencjałem 35 sklepów w Bydgoszczy, Osielsku i Białych Błotach. Zaufało nam także kilkudziesięciu kontrahentów współpracujących z nami od wielu lat. Firma BATON od lat bardzo angażuje się także w działalność charytatywną współpracując między innymi z Caritas Polska. Jesteśmy również sponsorem pierwszoligowego zespołu koszykarskiego kobiet BATON BASKET 25.

To dla Państwa Firma BATON nie ustaje w podnoszeniu jakości obsługi i oferowanych produktów.



Mocne strony Piekarni Baton

Doskonały smak i aromat naszego pieczywa zawdzięczamy produkcji wyrobów firmowych na bazie naturalnego kwasu wytworzonego z mąki żytniej, poddanej wielofazowej fermentacji.

Dzięki licznym sklepom firmowym Dom Chleba Baton, rozmieszczonym na terenie miasta Bydgoszczy a także gmin Białe Błota i Osielko oraz nowoczesnej bazie transportowej w naszych sklepach otrzymacie Państwo codziennie świeże pieczywo, które dostarczane jest do naszych sklepów kilka razy w ciągu dnia, dla zapewnienia 100% świeżości naszych produktów.

Zaplecze personalne Piekarni Baton to świetnie zorganizowany zespół ludzi związanych z firmą od wielu lat, charakteryzujący się przede wszystkim bagatym doświadczeniem zawodowym, co w połączeniu z nowoczesnym parkiem maszynowym oraz ze sprawdzonymi i bezpiecznymi surowcami wykorzystywanymi do produkcji pieczywa sprawia, że wyroby Piekarni Baton są coraz bardziej poszukiwane i doceniane przez stale powiększającą się rzeszę naszych klientów.

W trosce o Państwa zdrowie od kilku lat wprowadzamy sukcesywnie na lokalny rynek pieczywo prozdrowotne. Charakeryzuje się ono dużą zawartością białka oraz błonnika, co sprawia, iż są to idealne produkty spożywcze dla osób z problemami zdrowotnymi, w szczególności z dolegliwościami układu trawiennego. Skład naszego pieczywa prozdrowotnego usprawnia pracę całego układu pokarmowego, wzbogaca codzienną dietę o niezbędne składniki mineralne, dając Państwu możliwość zadbania o zdrowie własne oraz najbliższych w prosty i niedrogi sposób.




Nowe technologie w Piekarni Baton

Piekarnia Baton może się poszczycić wykorzystaniem najnowszych technologii w produkcji. Wszystko z myślą o zadowoleniu klientów naszych Domów Chleba Baton. Na najnowszą linię do produkcji bułek składają się m.in. ultranowoczesne urządzenia firmy Koenig.

Classic Rex Futura
W pełni automatyczne urządzenie do dzielenia i formowania wraz ze stacją automatycznego odkładania na blachy lub kastle. Delikatna obróbka ciasta dzięki zastosowaniu sprawdzonego rozwiązania systemu REX.
  • Wydajność urządzenia regulowana od 12 do 25 skoków na minutę
  • Produkty: bułki okrągłe nie znakowane
  • Ciasto: pszenne, graham, drożdżowe, pączki, bułki na parze (buchty)
  • Wykonanie ze stali nierdzewnej
  • Waga ok. 1500 kg, moc znamionowa: ok. 1,8 kW
  • Wydajność od 6 do 9 tysięcy sztuk na godzinę (w przypadku wybranego przez Piekarnię Baton urządzenia 7,5 tys.)
piekarnia baton futura piekarnia baton futura piekarnia baton futura piekarnia baton futura piekarnia baton futura


Combi Line
  • Linia do produkcji bułek z automatycznym odkładaniem na blachy lub aparaty wrzutowe
  • Wydajność: od 3.000 do 7.500 szt. /h przy 5 rzędach
  • Produkty: bułki okrągłe nie znakowane, hot-dog, hamburger, bułki wydłużane poznańskie, z posypką ziarnami (np. mak, sezam), bułki nacinane i inne
  • Ciasto: pszenne, graham, drożdżowe, pączki



Piekarnia Baton - dbamy o tradycję i stawiamy na najnowsze technologie

W związku z modernizacją naszego "parku maszynowego" oferujemy do sprzedaży poprzednio używaną maszynę Multimatic Muc 4 Werner&Pfleiderer.
więcej czytaj w dziale współpraca




Piekarnia Baton - Dom Chleba © Bydgoszcz 2012
85-079 Bydgoszcz, ul. Kościuszki 27B, tel. +48 52 376 77 77, fax +48 52 581 09 60, Regon: 340929468 NIP: 967-134-54-98 KRS: 0000390156
CHLEB :: BUŁKI :: PIEKARNIA :: DOM CHLEBA :: CUKIERNIA :: PĄCZKI :: CIASTKA :: BATON :: BYDGOSZCZ :: ŚWIEŻE PIECZYWO :: ZDROWY CHLEB :: PIECZYWO RAZOWE :: GRAHAM
WebMaster